Nu Met Gratis Theoriecursus
PLAN NU JE PROEFLES
Rijschool in Almere en omstreken - Lelystad, Huizen, Amsterdam, Hilversum, Bussum, Muiderberg, Naarden, Laren, Blaricum, Eemnes, Baarn
Rijschool Examen Pas - Goedkoopste Rijschool in Almere
TIJDELIJK
PROEFLES GRATIS

CBR: Alles Wat Je Moet Weten Over Het Nederlandse Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Als je een automobilist bent of van plan bent om er een te worden in Nederland, kom je onvermijdelijk in aanraking met het CBR, wat staat voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR is een essentiële instantie in Nederland die verantwoordelijk is voor het beoordelen en waarborgen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders. In dit artikel gaan we dieper in op wat het CBR precies is, welke taken het uitvoert en hoe het werkt. We zullen ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden om je te helpen een beter begrip te krijgen van deze belangrijke organisatie.

Rijschool Examen Pas - Goedkoopste Rijschool in Almere

Wat is het CBR?

Het CBR, ofwel het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, is een onafhankelijk orgaan in Nederland dat verantwoordelijk is voor het beoordelen en waarborgen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders. Het CBR is opgericht in 1951 en werkt nauw samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel van het CBR is om de verkeersveiligheid te bevorderen door ervoor te zorgen dat bestuurders over de juiste vaardigheden en kennis beschikken.

Wat doet het CBR?

Het CBR voert verschillende taken uit om de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders te waarborgen. Enkele van de belangrijkste taken van het CBR zijn:

 1. Theorie- en praktijkexamens afnemen: Het CBR neemt zowel theoretische als praktische examens af voor verschillende rijbewijscategorieën. Deze examens testen de kennis van verkeersregels en de rijvaardigheid van bestuurders.

 2. Medische keuringen: Het CBR beoordeelt de medische geschiktheid van bestuurders door middel van medische keuringen. Dit is vooral belangrijk bij het aanvragen of verlengen van rijbewijzen.

 3. Rijvaardigheidsbeoordelingen: Het CBR kan rijvaardigheidsbeoordelingen uitvoeren om de rijgeschiktheid van bestuurders te beoordelen. Dit kan worden gedaan op verzoek van bijvoorbeeld de politie of een arts.

 4. Educatieve maatregelen: Het CBR kan educatieve maatregelen opleggen aan bestuurders die een verkeersovertreding hebben begaan of bij wie twijfels bestaan over hun rijvaardigheid. Deze maatregelen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Hoe werkt het CBR?

Het CBR heeft verschillende stappen en procedures die gevolgd moeten worden bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs. Hier is een overzicht van het algemene proces:

 1. Theorie-examen: Voordat je het praktijkexamen kunt afleggen, moet je slagen voor het theorie-examen. Dit examen test je kennis van verkeersregels en verkeerssituaties.

 2. Gezondheidsverklaring: Bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs moet je een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring bevat vragen over je gezondheid die van invloed kunnen zijn op je rijvaardigheid.

 3. Medische keuring: In sommige gevallen kan het CBR je vragen om een medische keuring te ondergaan. Dit is vooral van toepassing als je een medische aandoening hebt die van invloed kan zijn op je rijvaardigheid.

 4. Praktijkexamen: Nadat je geslaagd bent voor het theorie-examen en eventuele medische keuringen, kun je het praktijkexamen afleggen. Dit examen test je rijvaardigheid in verschillende verkeerssituaties.

 5. Rijbewijs: Als je slaagt voor het praktijkexamen, ontvang je je rijbewijs van het CBR.

Veelgestelde vragen over het CBR

 1. Hoe lang duurt het voordat het CBR mijn gezondheidsverklaring beoordeelt?

  Het beoordelen van een gezondheidsverklaring kan enige tijd in beslag nemen, meestal enkele weken tot enkele maanden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je rijbewijsaanvraag.

 2. Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met een beslissing van het CBR?

  Als je het niet eens bent met een beslissing van het CBR, kun je bezwaar maken. Het CBR zal je informeren over de bezwaarprocedure en hoe je bezwaar kunt indienen.

 3. Kan het CBR mijn rijbewijs intrekken?

  Ja, het CBR heeft de bevoegdheid om in bepaalde gevallen een rijbewijs in te trekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je herhaaldelijk verkeersovertredingen begaat of als er twijfels bestaan over je rijgeschiktheid.

 4. Hoe lang is een rijbewijs geldig?

  Een rijbewijs is in de meeste gevallen tien jaar geldig. Na deze periode moet je het rijbewijs verlengen bij het CBR.

 5. Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een rijbewijs bij het CBR?

  De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs bij het CBR kunnen variëren. Het is raadzaam om de actuele tarieven op de website van het CBR te raadplegen.

 6. Kan ik mijn rijbewijs direct bij het CBR aanvragen?

  Nee, je kunt je rijbewijs niet direct bij het CBR aanvragen. Je moet een afspraak maken bij je gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Het CBR is verantwoordelijk voor het beoordelen van je rijvaardigheid en medische geschiktheid.

Slotwoord

Het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, speelt een

Meld je vandaag nog aan voor een gratis proefles!

Contact Us
Name*
First name
Last name
Clear selection
Email*
Clear selection
Subject*
Clear selection
Message*
Clear selection